Ons bewust te maken wat we elke nacht onbewust als feit doormaken, dat betekent eigenlijk: de ontmoeting met de wachter op de drempel hebben.

Rudolf Steiner (31 augustus 1913)

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Liane Collot d’Herbois – Ademruimte.

3 november 2018 @ 10:00 - 12:00

€6
Aorta organiseert: ADEMRUIMTE
Op 3 november zal Karin Lamers, schildertherapeute

een voordracht verzorgen met als titel:

Liane Collot d’Herbois – Ademruimte.

Dit mede naar aanleiding, dat er in de wachtkamer van Mercuur een nieuw schilderij van Liane Collot d’Herbois hangt. Bezoekers worden aangenaam verrast door dit schilderij, dat geen titel draagt en onvoltooid is, we zien een enorme ruimte ontstaan: ademruimte. Kunstenares en schildertherapeute Liane Collot d’Herbois was in staat om ruimte en beweging te scheppen. Dit deed zij door de wetmatigheden van licht, kleur en duisternis toe te passen in haar schilderijen.

De werking van licht, kleur en duisternis

Licht en duisternis zijn onzichtbare geestelijke krachten en leven in de atmosfeer om onze aarde heen. De atmosfeer is aan de aarde gebonden door de zwaartekracht. Net zoals wij mensen aan de
aarde gebonden zijn door die zwaartekracht. Deze zwaartekracht maakt deel uit van de onnoembare duisternis. Het licht groeit in onze atmosfeer als een omgekeerde plant. Je kunt het vergelijken met ons zenuwstelsel. Wij kunnen hier op aarde leven door deze atmosfeer waarin de lucht als wind in een ritme voortbewogen wordt. Net zoals in ons middengebied waarin het hart en de longen zorgen voor de circulatie en ademhaling.
Ademruimte
Wanneer we voldoende ruimte hebben om te ademen zijn we vrij. En kunnen we werkelijk in het hier nu leven. De ademhaling is onze verbinding met de buitenwereld. We kunnen teveel inademen, denk aan alle ervaringen, wetenswaardigheden en informatie die we vanuit de buitenwereld naar binnen halen. Maar we kunnen ook teveel uitademen en vergeten in te ademen. De ademhaling kan verkrampt zijn, te hoog, te oppervlakkig en ga zo maar door. De kunst is om in harmonie te ademen. Wanneer we dit te weinig doen, lopen we vast op psychisch, sociaal en fysiek gebied. We zijn dan als het ware onvrij.
Wat Liane Collot d’Herbois ons in haar schilderijen laat zien is de enorme ruimte waarin je vrij kunt ademhalen, waarin je vrij bent als mens. Het zijn helende schilderijen en daarom mogen we deze schilderijen als een groot geschenk beschouwen. Zeker in een wachtruimte van een therapeuticum hangen deze schilderijen op zijn plaats.

Ontstaan immers niet alle ziektes door onze onvrije ademhaling?

Voordracht en workshop

In de voordracht en workshop staan we uitgebreid stil bij dit thema. We onderzoeken hoe licht en duisternis op een voorwerp werken door een waarnemingsoefening met kleurpotloden. We kijken

naar de schaduw, reflecties, interval en lichtbreking en geven dit weer in een tekening. We werken laag over laag en laten de tekening atmosferisch ontstaan.

Breng zoveel mogelijk je eigen kleurpotloden mee!

Plaats: zolder of wachtkamer van Mercuur
Tijd: zaterdagmorgen 3 november van 10 tot 12 uur. Dit met name om optimaal gebruik te kunnen maken van het daglicht
Bijdrage: 6 euro , inclusief koffie/thee
Aanmelden: henkwillemverboom@gmail.com

Gegevens

Datum:
3 november 2018
Tijd:
10:00 - 12:00
Kosten:
€6

Organisator

Aorta
Telefoon:
0615054471
E-mail:
henkwillemverboom@gmail.com.

Locatie

Therapeuticum Mercuur
Frankrijkstraat 126
Eindhoven, 5622 AH Nederland
+ Google Maps