Als het Gods wil en Gods eer zou zijn dat [een mens] God moet missen, dan vielen hem duizend jaar of zelfs de eeuwigheid even licht als een dag, een uur.

Meister Eckhart

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Weet wat je eet…

februari 1 @ 20:00 - 22:00

Daarover willen we graag in gesprek met  Rene Groenen. Rene is werkzaam in het gebied van de biologische landbouw en speciaal met zaad-vermeerdering en veredeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezing “Weet wat je eet” door René Groenen op donderdag 1 februari, Novalis College

Geachte lezer,

In de eerste plaats willen wij u vanuit Antroposana een “GEZOND” 2018 toewensen en in de geest van de lezing , die wij u van ganser harte aanbevelen, ook een “VRUCHTBAAR” 2018.
Het is opmerkelijk, dat we in die beide aspecten zowel het belang  van de ” patiënt” en “de consument” aantreffen , vrij vertaald, dat wij als individu worden aangesproken  op  een integrale visie op onze voeding..
Er zijn recent ook twee bijzondere boeken verschenen , die een belangrijke visie geven op belangrijke deelfacetten  van de voedselketen.
Dit betreft: De Bundel Barstens vol Leven onder redactie  van Petra Essink en Paul Doesburg en het Boek : Menswaardige Voeding van Rudolf Steiner  eind 2017 uitgegeven in de serie Werken
en Voordrachten. Daarnaast heeft Wilma Jansen een reader geschreven: Levenskrachten -Vormkrachten onderzoeken ; een Nederlandse leeshulp en leidraad bij het studieboek van Dorian Schmidt. Zij heeft dit in nauw overleg met hem in deze handzame reader samengevat.
In het boek Menswaardige Voeding heeft Petra Essink ook het nawoord geschreven. Hier wordt een bijzondere relatie gelegd met de actualiteit van de kwaliteit van ons voedsel, tot en met de fipronil-eierencrisis.
Ik wil uit haar nawoord twee elementen uitlichten, waarin we worden aangesproken op iets dat van essentieel belang is op onze ontwikkeling naar mondige patiënt en mondige consument.  Daarnaast komt een sociaal aspect aan de orde , waardoor ook nog een dynamisch aspect wordt toegevoegd.
De citaten:
“Er is nog een diepere reden waarom het belangrijk is, dat wij onze band met de natuur versterken. Daarmee dragen wij, behalve voor de levenskrachtenkwaliteit van onze voeding, ook zorg voor de laag van de levenskrachten van de aarde. En dit etherlichaam van de aarde is de laag waarin volgens Steiner Christus is teruggekomen op aarde.”  en
“Kortom : doe, wel of niet geïnspireerd door de inzichten van Rudolf Steiner, iets in de voedselketen. En doe dat met zoveel mogelijk bewustzijn. Door keer op keer ervaringen op te doen met voedingsmiddelen, in de tuin, in de keuken en in je mond (en de rest van je lichaam), en/of op meditatieve wijze, wordt iedereen in de loop van zijn leven in toenemende mate zijn eigen persoonlijke voedingsexpert. Door vervolgens ervaringen met elkaar te delen worden we samen steeds wijzer. En als je moe bent geworden van het doen en delen, dan zijn er altijd nog een heleboel boeiende voordrachten van Steiner die je kunt lezen.
Voor deze avond hebben wij ook de Biologisch-Dynamische boeren uit de omgeving gevraagd de avond op te luisteren met informatie van hun zijde. Het is in deze tijd in, om ons voedsel te betrekken uit de directe omgeving. Daar kunt u zich deze avond dan ook op oriënteren. Dit zijn De Kraanvogel; De Genneper Hoeve en de Antonius Hoeve.
Wij zullen op deze avond een gevulde boekentafel verzorgen met  een royaal aanbod van de hierboven aangehaalde boeken, die een verdieping geven aan het belang van de titel:  WEET WAT JE EET ………..

Wij hopen u van ganser harte op  donderdag 1 februari bij deze lezing van Antroposana te mogen begroeten en dat we met elkaar kunnen komen , tot een geïnspireerde avond en een belangrijke impuls voor de kwaliteit van ons toekomstige voedsel. Wij zouden het zeer appreciëren als u deze uitnodiging en  tekst onder de aandacht van mensen uit uw netwerk zou willen brengen
Namens de plaatselijke afdeling Antroposana
Henk Verboom

 

 

Gegevens

Datum:
februari 1
Tijd:
20:00 - 22:00

Organisator

Antroposana afd. Eindhoven
Telefoon:
040-2213909 (in de avonduren)
E-mail:
antroposanaeindhoven@hotmail.nl
Website:
www.antroposana.nl/eindhoven/

Locatie

Novalis College
Sterrenlaan 16
Eindhoven, 5631 KA
+ Google Maps